Şanzıman Beyin Tamiri

YEDEK PARÇA ONARIM VE KODLAMA İÇİN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

Şanızman Beyin Arızası Nasıl Anlaşılır?

Otomatik şanzımanlar yakıtı daha verimli kullanmak ve sürüş konforunu artırmak için geliştirilmiştir. Ancak arıza yaparsa tamir güçlüğü ve maliyeti daha azla olmaktadır. Otomatik şanzıman beyin arızası nasıl anlaşılır bilgi vereceğim ama öncelikle araçta bulunan otomatik şanzımanın işlevi nedir hatırlatacağım.

Otomatik şanzımanın bir beyni vardır ve bu beyinin görevi araçtan sensörler yardımıyla bilgi alarak şanzımanın bu bilgilere dayanarak nasıl davranması gerektiğine karar vermektir.

 Otomatik şanzıman, vites oranlarını elde etmek için kullanılan çok sayıda ana bileşene (motor gücü, yolun eğimi, gaz kelebeği konum sensörü verileri vs.) sahiptir. Motor devri ve şanzıman çıkış hızı hesaplanır ve vitesin ne zaman değiştirileceğine, hangi vitesin uygulanacağına karar verir.

Otomatik şanzıman beyin arızası nasıl anlaşılır ?

Otomatik şanzıman beyin arızası olduğunda araç “hata modu”nda çalışır. Bu modun ismi aracın modeline göre “varsayılan mod” veya başka isimlar olabilir. Araç bir viteste sabitlenir ve aracın bazı özellikleri devre dışı kalır. Yani otomatik şanzıman beyni arızalanır veya önemli bir sorun tespit ederse araç içindeki biri bunu vitesin kilitlenmesinden hemen anlayabilirsiniz.

Otomatik şanzımanla alakalı bir sorun olursa araçta şu şekilde sorunlar görülebilir:

  • Aracın kalkışında vuruntu olması
  • Vites geçişlerinde vuruntu olması
  • Araç kalkışında titreme olması
  • Bazı viteslere geçilememesi
  • Araç vitesteyken geriye kaydırma olması
  • Seyir esnasında şanzımandan uğultu, inleme gibi sesler gelmesi

Bunlara ilave olarak sürücü, seyir esnasında bir takım anormallikler hissedecektir.